Θέλω να λαμβάνω ενημερωτικό email
Greek English German

facebooktwitter

Καλάβρυτα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τα Καλάβρυτα είναι μια από τις πιο ιστορικές κωμοπόλεις της Πελοποννήσου. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 και οι Τούρκοι την έκαψαν 2 φορές. Στην Κατοχή, οι Γερμανοί κατέστρεψαν τα Καλάβρυτα και εκτέλεσαν όλους τους άνδρες του χωριού, από 13 χρονών και πάνω.
Σήμερα τα Καλάβρυτα, αποτελούν πολύ δημοφιλή προορισμό χειμερινών εκδρομών, κυρίως λόγω του χιονοδρομικού κέντρου του Χελμού που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Αξίζει να επισκεφθείτε:
Το φαράγγι του ποταμού Βουραϊκού που αρχίζει από το Διακοφτό και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Παράλληλα με το ποτάμι βρίσκονται οι σιδηροδρομικές ράγες του οδοντωτού σιδηροδρόμου που ενώνουν τα Καλάβρυτα με το Διακοφτό. Η διαδρομή αυτή είναι άκρως εντυπωσιακή καθώς περνάει μέσα από το φαράγγι αποκαλύπτοντας στον επισκέπτη μια απέραντη φυσική ομορφιά με καταρράκτες, σήραγγες, σπηλιές και πυκνή βλάστηση.

Το μνημείο των εκτελεσθέντων ανδρών κατά τη διάρκεια της Κατοχής, θα σας συγκινήσει με την ψηλή επιγραφή των περίπου 1500 ονομάτων των εκτελεσθέντων κατοίκων.

Το Φράγκικο κάστρο των Καλαβρύτων είναι γνωστό και ως κάστρο της Ωριάς. Κυκλοφορεί η φήμη ότι εκεί αυτοκτόνησε η Αικατερίνη Παλαιολόγου για να αποφύγει την αιχμάλωσή της από τους Τούρκους.

Η ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας από όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821, βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων. Η μονή χτίστηκε τον 10αι. από τον ασκητή Αθανάσιο Αθωνίτη 500 μέτρα από την σημερινή της θέση, όμως πυρπολήθηκε από τους Τούρκους το 1585. Το 1689 ξαναχτίστηκε για να καταστραφεί εκ νέου από τον Ιμπραήμ Πασά το 1827 και από τους Γερμανούς το 1943. Ξαναχτίστηκε και τις 2 φορές. Έχουν διασωθεί σημαντικά κειμήλια που φυλάσσονται στη μονή όπως το Λάβαρο της Επανάστασης τρυπημένο από τούρκικη σφαίρα, την ποιμαντορική ράβδο και τα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, την κάρα του Αγίου Αλεξίου, ένα αδαμαντοκόλλητο Ευαγγέλιο και άλλα εκκλησιαστικά σκεύη. Επίσης η μονή διαθέτει και αξιόλογη βιβλιοθήκη με τόμους βιβλίων και χειρόγραφους κώδικες που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Κοντά στη μονή βρίσκεται επίσης το Πανελλήνιο Μνημείο Ηρώων του 1821.

Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειοανατολικά, σε ένα τοπίο σπάνια ς ομορφιάς, βρίσκεται το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, κολλημένο πάνω σε βράχο σε υψόμετρο 924 μέτρων. Οι μοναχοί αφηγούνται ότι χτίστηκε από δύο μοναχούς,  που τους οδήγησε εκεί μια βοσκοπούλα αυτοκρατορικής καταγωγής, δείχνοντας τους μια εικόνα της Παναγίας φιλοτεχνημένη από τον ευαγγελιστή Λουκά, που είχε βρει σε μια σπηλιά. Αυτή η εικόνα βρίσκεται σήμερα στην εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Μεγαλοσπηλιώτισσα, μέσα στη σπηλιά. Σημαντικά κειμήλια του μοναστηριού είναι  άμφια, χειρόγραφα ευαγγέλια, λειψανοθήκες και άλλα.

Στους πρόποδες του Χελμού βρίσκεται το Σπήλαιο των Λιμνών. Το μοναδικό αυτό δημιούργημα της φύσης έχει 13 μόνιμες κλιμακωτές λίμνες, επιβλητικούς σταλαγμίτες και εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο. Τα νερά του σπηλαίου προέρχονται από το κλειστό οροπέδιο του Απανώκαμπου και διοχετεύονται χαμηλότερα προς τις πηγές του ποταμού Αροάνιου. Η ύπαρξη του σπηλαίου είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια (αναφέρεται γραπτώς στα Αρκαδικά του Παυσανία), αλλά μόλις το 1964 οι κάτοικοι των Καστριών κατάφεραν να ανακαλύψουν τον δεύετρο όροφο χρησιμοποιώντας σκάλες και διάφορα εργαλεία. Το 1965 σε αποστολή εξερεύνησης του σπηλαίου ο καθηγητής παλαιοντολογίας Ιωάννης Μελέντης εντόπισε οστά ζώων της Πλειστοκαινικής περιόδου και μεταγενέστερα ανθρώπινα οστά. Το σπήλαιο χαρτογραφήθηκε το 1966 από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία όπου εντοπίστηκαν πολλά είδη ασπόνδυλων και νυχτερίδων. Στο σπήλαιο βρέθηκαν και αρχαιολογικά ευρήματα όπως εργαλεία από πυριτόλιθο και οψιανό και πολυάριθμα θραύσματα αγγείων. Το σπήλαιο έχει συνολικό μήκος 2 χιλιόμετρων από τα οποία τα 700 μέτρα είναι πλωτή διαδρομή, ενώ μόνο τα 300 μέτρα έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά. Τη διαχείριση του σπηλαίου έχει αναλάβει η Κοινοτική επιχείρηση Καστριών «Σπήλαιο των λιμνών» από το 1993. Το σπήλαιο είναι ανοιχτό προς το κοινό όλο το χρόνο, ενώ στις εγκαταστάσεις του υπάρχει αίθουσα αναμονής επισκεπτών, εστιατόριο και τουριστικό περίπτερο.

 

 

Καλάβρυτα :: Καλάβρυτα :: Καλάβρυτα :: Καλάβρυτα :: Καλάβρυτα :: Καλάβρυτα :: Καλάβρυτα :: Καλάβρυτα :: Καλάβρυτα ::

 

Δείτε τις προσφορές για:   Καλάβρυτα

 
 

Διαβάστηκε 5958 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Βυτίνα